Bird Riddles - Riddles about Birds

Funny bird riddles from the original Riddles website.  These are the best bird riddles, jokes, and brain teasers for kids and families.  Entertain your siblings or share riddles with your friends.

1. Riddle: There are 30 cows in a field, and 28 chickens. How many didn't?
Answer: 10. Listen closely: 30 cows, and twenty-eight chickens. Say EIGHT and ATE. They sound the same. Therefore, it means 20 ATE chickens. 30-20=10, so 10 cows didn't eat any chickens.

2. Riddle: There are two bodies on the floor. They are surrounded by water and broken glass. How did they die?
Answer: The bodies were goldfish because their fishbowl got knocked over onto the floor and broke.

3. Riddle: It has a long neck, a name of a bird, feeds on ships cargo, and is not alive. What is it?
Answer: A crane.

4. Riddle: Which bird does not belong in this group? Finch, gull, eagle, ostrich, or sparrow?
Answer: The Ostrich. It's the only bird that doesn't fly.

5. Riddle: There are 2 ducks in front of 2 other ducks. There are 2 ducks behind 2 other ducks. There are 2 ducks beside 2 other ducks. How many ducks are there?
Answer: Just four, in a square formation.

6. Riddle: Why did the turkey cross the road?
Answer: To prove he wasn't chicken.

7. Riddle: If a chicken says, "All chickens are liars". Is the chicken telling the truth?
Answer: Answer: Chickens cannot talk.

8. Riddle: I'm the part of the bird that's not in the sky. I can swim in the ocean and yet remain dry. What am I?
Answer: A shadow.

9. Riddle: What bird is always out of breath?
Answer: A puffin.

10. Riddle: If it takes 5 microwaves and 5 minutes to cook 5 chickens, how long does it take 100 microwaves to cook 100 chickens?
Answer: 5 minutes. We can assume that one chicken is placed in each microwave and that each chicken takes 5 minutes to cook.

11. Riddle: What was never scared but became petrified, can't make a bird but can make a bat, can't live in a house but would die to have one. What is it?
Answer: A tree.

12. Riddle: Why do chickens lay eggs?
Answer: Because if they drop them, they will break.

13. Riddle: Where do wolves stay on vacation?
Answer: At a howliday inn.

14. Riddle: What's 3/7 chicken, 2/3 cat, and 2/4 goat?
Answer: Chicago. The first three words out of seven of chicken is CHI, the first two words out of 3 of cat is CA, and the first two words out of goat is GO. Therefore making, (CHI)(CA)(GO).

15. Riddle: Forward and forward I go, never looking back. My limit no one knows, more of me do they lack. Like a river, I do flow, and as an eagle I fly. Now can you guess, what am I?
Answer: Time. I am time!

16. Riddle: Something that requires our mental skill to decode it, our imagination to understand it, our knowledge is tested to its max, it confuses us at every stage, it seems easy yet difficult, only those who are used to, will get through. What is it?
Answer: A riddle.

17. Riddle: If there is a Yellow house on Bluebird Lane, a Greenhouse on Orange Street, a Pink house on Kitten Road, a Black house on Whitehorse Pike and a Purple house on Firebird hill. W here is the White house?
Answer: Washington, D.C.

18. Riddle: What bird can be heard at mealtimes?
Answer: A swallow.

19. Riddle: There are ten birds sitting on a fence. You shoot one. How many are left?
Answer: None are left. All the others are scared away because of the gunshot.

20. Riddle: What did the scientist get when he crossed a chicken and a cow?
Answer: Roost beef.

21. Riddle: You can feel me but, I can't feel you. I can uproot trees and tear roofs off their houses. Yet, I can make a Baby sleep and be gentle. I can howl and whisper. I can spread and stop fires. I can toss boats and help them glide too. What am I?
Answer: I am the wind.

22. Riddle: What do you get if you cross a hen with a guitar?
Answer: A chicken that plucks itself.

23. Riddle: What's more precious than rubies, more lasting than gold, what can never be traded stolen or sold, what comes with great effort, takes time but then once yours will serve you again and again?
Answer: Knowledge.

24. Riddle: If you hadn't put me in a bowl, I would have lived for 20 years. What am I?
Answer: I'm your goldfish, you monster.

25. Riddle: Inside napper, bird chaser, quick stoker, small animal killer, fish eater. What is it?
Answer: A cat.

26. Riddle: What do you call a chicken with bad sunburn?
Answer: Fried Chicken.

27. Riddle: What can fill a room and a bowl but not change shape?
Answer: Air.

28. Riddle: What happened when the rubber duckie fell into the bathtub?
Answer: It quacked up.

29. Riddle: What do you call a crate of ducks?
Answer: A box of quakers!

30. Riddle: I am dead but alive, I eat but am never satisfied, I consume knowledge but gain none. What am I?
Answer: A Zombie.

31. Riddle: With three eyes and a black as night, I frequently knock down ten men with a single strike! What am I?
Answer: A Bowling ball.

32. Riddle: Dead on the field lie ten soldiers in white, felled by three eyes, black as night. What happened?
Answer: A strike was thrown in 10-pin bowling.

33. Riddle: White bird, featherless, flyin' out o' paradise, flyin' over sea and land, dyin' in my hand. What is it?
Answer: A snowflake!

34. Riddle: Why did the chicken cross the road twice, and jump in the mud?
Answer: He was a dirty double-crosser.

35. Riddle: What do you call a tavern of blackbirds?
Answer: A crowbar.

36. Riddle: What asks, but never answers?
Answer: An owl.

37. Riddle: Arnold Schwarzenegger's is really long. Michael J. Fox's is short. Daffy Duck isn't human. Madonna doesn't have one. What am I?
Answer: A last name.

38. Riddle: I howl, yet I have no voice. Can't be seen but my presence is felt. What am I?
Answer: The wind.

39. Riddle: 1. Where do fish go on vacation? 2. Where do songbirds go on vacation? 3. Where do zombies go on vacation? 4. Where do Thanksgiving Birds go on vacation? 5. Where do geometry teachers go on vacation? 6. Where do locksmiths go on vacation?
Answer: 1. Finland 2. The Canary Islands 3. The Dead Sea 4. Turkey 5. Cuba 6. The Florida Keys

40. Riddle: If you have nine fish in a fishbowl and 3 drown how many fish do you have left?
Answer: Nine because fish don't drown.

41. Riddle: What bird is very rude?
Answer: Mocking bird.

42. Riddle: I can't see yet I know you're there. I'm not a cow but I'm leather. I'm a rare find but follow paths. I can fly but I'm not a bird. What am I?
Answer: A bat.

43. Riddle: What kind of bird writes?
Answer: A pen-guin.

44. Riddle: My first is in ocean but never in sea, my second's in wasp but never in bee. My third is in glider and also in flight, my whole is a creature that comes out at night. What am I?
Answer: An Owl.

45. Riddle: I make the leaves green, I make the dirt brown, I make the bluebirds blue, I make all of your dreams come true. What am I?
Answer: A box of crayons.

46. Riddle: Why do birds fly south?
Answer: Because it's too far to walk.

47. Riddle: Why did the sheriff arrest the chicken?
Answer: It used fowl language

48. Riddle: A mouse, a squirrel, a duck, a chicken, and an elephant are sitting on the side of the road. Someone offers them a lift, but one prefers to stay. Who preferred to stay?
Answer: The Elephant Stayed. If you didn't know, elephants are scared of mice.

49. Riddle: I sit here collecting dust, I can wait forever to open me and you will not be disappointed, I can make you laugh, cry, and sad, I contain all the knowledge of the world, let me take you to a faraway land. What am I?
Answer: A book.

50. Riddle: A duck arrives near a lake. He sees a sign where it is written "No swimming allowed.", but the duck jumps into the water. Why?
Answer: Because ducks can't read.

51. Riddle: Why was the chicken forbidden from sending e-mails?
Answer: Because he kept using fowl language.

52. Riddle: They can trickle down, They can tickle too. Or make you sneeze, Or comfort you. Their rustling sound, you've rarely heard, Unless you're a pillow or a bird! What are they?
Answer: They are feathers.

53. Riddle: Why did Mama Duck scold her goslings?
Answer: For eating quackers in bed.

54. Riddle: How do chickens like to dance?
Answer: Chick to chick

55. Riddle: Under no circumstances compute the number of your barnyard fowl previous to their incubation. What is the proverb?
Answer: Do not count your chickens before they hatch.

56. Riddle: Larry is dead the window is open. There is a glass and water on the floor, and Mary is sleeping. What happened??
Answer: Larry is a fish. the breeze from the window knocked over his fishbowl it broke and he died from no water.

57. Riddle: I have a house with no doors no windows, nothing. If I want to get out I break the wall. Who am I?
Answer: Chicken as if it wants to come out it breaks the wall.

58. Riddle: A feathered Biped in the terminal part of the arm equals in value a pair of feathered bipeds in densely branched shrubbery. What is the proverb?
Answer:  A bird in the hand is worth two in the bush.

59. Riddle: What time does a duck get up?
Answer: At the quack of dawn. 

60. Riddle: There once was an abandoned hotel with a fishbowl on the third floor. In the fishbowl, there were 3 big fish and 5 little fish. 2 of the big fish died and 3 little fish died. How many fish are left in the bowl?
Answer: 8 fish (3 big fish and 5 small fish) because it is an ABANDONED hotel which means there are no cleaners to clean the fish out of the bowl so all of the fish are still in the fishbowl.

61. Riddle: Why did the duck get fired from his Easter job?
Answer: He kept quacking the eggs.

62. Riddle: This thing all things devours: Birds, beasts, trees, flowers; Gnaws iron, bites steel; Grinds hard stones to meal; Slays king, ruins town, And beats high mountain down. What am I?
Answer: Time!

63. Riddle: A man is found dead at the end of an alley. A detective who enters the scene sees the letter X and immediately knows who killed the man and why. How did the detective know?
Answer: This was a bowling alley, and the man who died was a pin spotter. A player had a strike and was to bowl again, but he bowled too soon before the pin spotter was clear. The X is on the score sheet and this tells the detective the name of the bowler.

64. Riddle: Which would see most clearly in total darkness? A bat, a tiger, or an owl.
Answer: None. In total darkness, it is impossible to see anything.

65. Riddle: What do you call two birds that are in love?
Answer: Tweet-hearts

66. Riddle: What do you get when you cross a parrot with a centipede?
Answer: A walkie-talkie.

67. Riddle: Why did the eagle not fly over the sea?
Answer: Because if it flew over the sea it will be a seagull.

68. Riddle: Birds of a feather flock together. What is the contradictory proverb?
Answer: Opposites attract.

69. Riddle: How did the chicken manage to pay for, 'A de Luxe' roost?
Answer: By Higher Perchase.

70. Riddle: I'm in Kentucky, with 2 bowls of chili. I stay there for 3 nights. I take a train to Georgia and back peddle to Kansas. Where am I?
Answer: Do not know the answer, help! Driving me crazy, and it's a short trip.

71. Riddle: Why was the Easter egg hiding?
Answer: It was a little chicken!

72. Riddle: What do you call a magic owl?
Answer: Whodini.

73. Riddle: Why are the rates at the bird's hotel so much higher than other 4-star hotels?
Answer: Toucan stay for one!

74. Riddle: What does a chicken say instead of good?
Answer: EGGcelent

75. Riddle: Twenty-seven ducks are going to the pond. Five of them got lost, thirteen of them are staying home, and nine of them are at the pond. Where are the rest of them?
Answer: There aren't any anywhere else.

76. Riddle: A fast-food restaurant sells chicken in orders of 6, 9 and 20. What's the largest number of pieces of chicken you cannot order from the restaurant?
Answer: 43 is the last number that doesn't fall into these categories.

77. Riddle: Can one bird change a light bulb?
Answer: No, but toucan!

78. Riddle: A robber came into my store and stole $100 from the register without my knowledge. A few minutes later, the same guy came back with the $100 he stole and purchased $70 worth of items and I gave him $30 in change. How much money did I lose?
Answer: I lost $100

79. Riddle: Why does a chicken coop have two doors?
Answer: Because, if it had four it would be a sedan.

80. Riddle: What did the parrot say on the 4th of July?
Answer: "Poly wants a firecracker!"

81. Riddle: I am deep but not a basin. I hold, but do not have hands. I am made of plastic, metal, or ceramic. What am I?
Answer: A bowl.

82. Riddle: What does the cow say when he agrees with the duck?
Answer: The feeling is mootual.

83. Riddle: What animal would you get crossed a duck, a beaver, and an otter?
Answer: A platypus.

84. Riddle: Why did the woolly mammoth cross the road?
Answer: Because there were no chickens in the ice age!

85. Riddle: NASA was considering sending canaries into space to study them under zero gravity. The project was scrapped when someone realized that in spite of having sufficient water supplies, they could die of dehydration within a few hours. Why?
Answer: Birds, unlike humans, need gravity to swallow. Humans can swallow even while hanging upside down.

86. Riddle: There are 10 birds on a branch, a man shot 5 of them. How many were left?
Answer: Zero, because when birds see someone coming or hear something they fly away.

87. Riddle: What are the freedom of birds and the pen of old men?
Answer: Feathers. Feathers make up a bird's wings, giving it flight or freedom. Quill pens were used by men in older times.

88. Riddle: What do you get when you cross Santa Claus and a duck?
Answer: A Christmas quacker.

89. Riddle: Avoid me, and you'll live. Look at me, and you'll die. Who am I?
Answer: The Bird Box Monster.

90. Riddle: Why don't chickens play baseball?
Answer: Because they hit fowl balls.

91. Riddle: Why did the chicken cross the playground?
Answer: To get to the other slide!

92. Riddle: Cleopatra and Anthony were near a fishbowl and somehow they died. What happened?
Answer: Cleopatra and Anthony were fish and a cat knocked over their fishbowl and since fish can't survive without water they died!!

93. Riddle: A bird has a head 9cm long. The tail is equal to the size of the head plus half of the size of the body. The body is the size of the head plus the tail. How long is the bird?
Answer: 72cm. Th head is 9cm. The tail is 18 + 9= 27cm. The body is 9 + 18 + 9= 36cm. 9 + 27 + 36= 72cm.

94. Riddle: A large truck is crossing a bridge 1 mile long. The bridge can only hold 14000 lbs, which is the exact weight of the truck. The truck makes it halfway across the bridge and stops. A bird lands on the truck. Does the bridge collapse?
Answer: No, it does not collapse. Because it has driven a half-mile - you would subtract the gas used from the total weight of the truck.

95. Riddle: I move very slowly at an imperceptible rate, although I take my time, I am never late. I accompany life and survive past demise, I am viewed with esteem in many women's eyes. What am I?
Answer: I am your hair.

96. Riddle: A great banquet was prepared for a Roman emperor and his courtiers. 22 Dormice, 40 Larks' Tongues, 30 Flamingos, and 40 Roast Parrots were served. How many portions of Boiled Ostrich were served?
Answer: 42. Each vowel is worth 2 and each consonant 4, so Dormice gives 22, etc.

Related: Pet Riddles and Animal Riddles

Like these riddles?  Also check riddle categories, quizzes, rebus puzzles, or just search for a riddle using a keyword or phrase.